Licznik odwiedzin: 232746

Agro Polska

Lider Rynku

Torty na zamowienie

A A A

Historia firmy

2013 - rok kolejnych otwarć nowych placówek firmowych i franczyzowych. Dobiega końca zastępowanie na rynku marki Piekarnia Bagietka nową nazwą Piekarnia Machela. Zostaje uruchomiony nowy dział produkcyjny-zanęty wędkarskie, pod nową marką Harison (www.harison.pl), który w produkcji bazuje na surowcach, które do tej pory były odpadem poprodukcyjnym w działach piekarni i cukierni. To działanie ma na celu poprawę wyników rentowności z produkcji oraz otwarcie nowych rynków zbytu w skali makro.

2012 - w roku tym została zakończona kolejna duża inwestycja, mająca na celu zwiększenie mocy produkcyjnych zakładu oraz poprawę warunków pracy. Dobudowano do głównego zakładu w Jaszkowej Dolnej nową część zabudowań o charakterze biurowym, w której znalazły się pomieszczenia dla nowych pracowników biurowych a także nowa obszerna sala konferencyjna. Także w tym roku oddano do użytku nowe zabudowania magazynowo-garażowe dla Działu technicznego. Rozpoczęto proces budowy nowego parkingu dla coraz to liczniejszej grupy zmotoryzowanych pracowników.

Kwiecień 2010 – powstaje spółka prawa handlowego PPC Machela Sp. z o.o., która całkowicie zastępuje firmę Piekarnia Bagietka. Nowo powołana spółka oferuje swoje wyroby pod dwiema marki handlowymi: Piekarnia Bagietka – sprzedaż hurtowa pieczywa i wyrobów cukierniczych oraz Piekarnia Machela, pod szyldem której będą istniały stare, jak i nowo otwierane, specjalistyczne sklepy piekarsko-cukiernicze. Nowa spółka jest całkowicie kontrolowana przez rodzinę Machelów.

2009 – znacznie rozbudowano dział cukierniczy, poszerzając tym samym asortyment oferowanych wyrobów cukierniczo-ciastkarskich. W międzyczasie otwarte zostały dwie kolejne placówki firmowe w Polanicy Zdrój oraz Bystrzycy Kłodzkiej. W drugiej połowie roku rozpoczęto kolejną rozbudowę zakładu produkcyjnego w Jaszkowej Dolnej, w wyniku której powiększono części produkcyjną oraz magazynową wyrobów gotowych. Powstały także nowe pomieszczenia biurowe dla administracji firmy.

2008 - rozpoczęto prace nad nowym kanałem dystrybucji wyrobów Piekarni - sklepy firmowe. Wynikiem tego było otwarcie trzech sklepów firmowych Piekarni w Kłodzku. Jednocześnie poszerzył się asortyment produkowanych wyrobów ciastkarskich, m.in. o ciasta deserowe, ciastka kruche oraz ciasta na indywidualne zamówienia tj. torty okolicznościowe.

2006 - ze względu na stale rosnący popyt na pieczywo z piekarni Bagietka oraz poszerzające się rynki zbytu postanowiono zwiększyć moce przerobowe piekarni. W związku z tym powiększono zakład w Jaszkowej Dolnej o kolejne 100m² - większa hala produkcyjna, część magazynowa, nowe maszyny i urządzenia produkcyjne. Wynikiem tego było podwojenie zdolności produkcyjnych zakładu.

2005 - w połowie roku cała produkcja ze starej piekarni w Kłodzku została przeniesiona do nowego zakładu produkcyjnego w Jaszkowej Dolnej. Całkowicie nowe wyposażenie piekarni, większe możliwości logistyczne, spełnienie wszystkich wymogów sanitarnych oraz rozpoczęcie wdrażania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności pozwoliło osiągnąć jeszcze większą konkurencyjność piekarni, co poskutkowało szybkim wzrostem wolumenu produkcji pieczywa. Ponadto asortyment piekarni został poszerzony o podstawowe wyroby cukiernicze.

2002 - rok ten okazał się przełomowym dla dalszego funkcjonowania piekarni. W związku ze stałym wzrostem produkcji, coraz większym zainteresowaniem klientów tradycyjnym rzemieślniczym pieczywem właściciel firmy podjął decyzję o budowie nowego obiektu produkcyjnego o powierzchni 380m², na obrzeżach Kłodzka.

2000 - obecny współwłaściciel firmy Lech Machela przejmuje bankrutującą piekarnię w Kłodzku. Zaczynając od produkcji znikomej ilości pieczywa rozpoczyna żmudną ale systematyczną ekspansję lokalnego rynku, cały czas stawiając na produkcję tradycyjnego pieczywa na zakwasach. Mając za sobą prawie 30-letnie doświadczenie w branży piekarsko-cukierniczej wykorzystał zdobyte umiejętności i rozpoczął produkcję najwyższej jakości pieczywa. Produkcja pieczywa odbywała się na powierzchni niespełna 100m²...