logo - piekarnia machela

Chleby Premium

Chleb Kolonialny z Czarnuszką i Lnem

Chleb Kolonialny z Czarnuszką i Lnem

Chleb Kolonialny z Czarnuszką i Lnem – żytni chleb na bazie mąki z ziaren żyta uprawianego przez Wojciecha Cejrowskiego. Tradycyjne, rzemieślnicze pieczywo z rodzinnej piekarni. Długotrwały proces fermentacji zakwasu oraz tradycyjny wypiek sprawiają, iż chleb smakuje jak dawniej.

Chleb żytni jest bogatym źródłem błonnika, który stanowi kluczową rolę w zapobiegania otyłości oraz cukrzycy, świetnie reguluje również problemy metaboliczne.

Chleb Kolonialny to cenne źródło składników mineralnych i składników odżywczych (selen, mangan, miedź, żelazo, magnez), witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Z badań specjalistów wynika, że spożywanie chleba żytniego może przynieść korzyści w postaci:

·         lepszej kontroli poziomu glukozy we krwi;

·         obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi;

·         spadku masy ciała wskutek poczucia sytości;

·         przeciwdziałania zaparciom;

·         ograniczenia ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego, prostaty i piersi.

 

Wzbogacony nasionami czarnuszki i lnu


W cudowne właściwości czarnuszki wierzyli już nawet faraonowie, wykorzystując olej z tej rośliny dla poprawy zdrowia i urody.

Czarnuszka okazuje się pomocna w profilaktyce i leczeniu takich schorzeń, jak:

·         Alergia – działa antyhistaminowo,

·         Anemia – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów,

·         Nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki, działa silnie antyutleniająco,

·         Nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów,

·         Kamienie nerkowe – obniża poziom szczawianów w moczu,

·         Wrzody żołądka – skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori,

·         Cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi i pracę trzustki,

·         Astma – poprawia wydolność płuc zwłaszcza u dzieci,

·         Zakażenia grzybicze i pasożytnicze – wykazuje skuteczne działanie w przypadku zakażenia tasiemcem, przywrą, owsikami; hamuje rozrost patogenów, w tym Candida Albicans,

·         Trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, poparzenia słoneczne, łysienie, łupież – stosowana zewnętrznie poprawia stan skóry i przyśpiesza gojenie się stanów zapalnych,

·         Osteoporoza – wspiera procesy pomagające zwiększać gęstość kości,

·         Depresja – działa uspokajająco, podnosi odporność na stres.

 

 

Siemię lniane - jego właściwości zdrowotne i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby mające dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. 

Nasiona siemienia lnianego to zdecydowanie jedno z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3, zwłaszcza kwasu α-linolenowego (ALA). Tłuszcze te wspierają układ krążenia, zmniejszają stany zapalne, redukują ryzyko miażdżycy oraz zakrzepów, wpływają pozytywnie na pracę mózgu i pamięć, a także chronią przed nowotworami. Oprócz wymienionych związków, w siemieniu lnianym znajdują się również witaminy (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K), a także składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

 

Siemię lniane działa korzystnie na układ pokarmowy. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nasiona te warto włączyć do diety w celu profilaktyki nowotworów, miażdżycy, hipercholesterolemii i chorób serca. Siemię lniane jest również polecane w cukrzycy, ze względu wysokie ilości błonnika, który korzystnie wpływa na gospodarkę glukozy. Nasiona lnu wspierają odchudzanie (dają uczucie sytości). Zawarte w nasionach lnu substancje śluzowe mają działanie osłonowe i ochraniają wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego. Przynoszą ulgę w podrażnieniach lub nieżycie żołądka i jelit. Ponadto, wchłaniają wodę z jelit i stymulują pracę treści pokarmowej w jelitach. Siemię lniane zawiera ogromne ilości błonnika pokarmowego i tym samym działa na perystaltykę jelita, pomagając regulować wypróżnienia.

 

 

Waga: 500 g

 

Składniki: Mąka żytnia typ 580 z upraw Wojciecha Cejrowskiego, siemię lniane (6,7%), woda, mąka pszenna typ 500, drożdże piekarskie, sól kamienna, czarnuszka (0,72%), olej rzepakowy

 

Składniki alergenneGluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), orzechy, sezam, soja

 

Wartość energetyczna: 230 kcal / 100g, 96332 kJ / 100g, 9,2% RWS / 100g

 

Składnik odżywcze Ilość / 100g %RWS / 100g
Tłuszcze 3,79 g

4,7

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,30 g 1,0
Węglowodany 41,97 g
12,3
- w tym cukry 2,73 g 2,5
Białko 5,26 g 8,8
Sól 0,68 g 11,3

Chleb kolonialny z czarnuszka i lnem


Mąka żytnia z pola Wojciecha Cejrowskiego

Chleb Żytni Pełnoziarnisty