Chleb Kolonialny z Czarnuszką i Lnem

Chleb Kolonialny z Czarnuszką i Lnem – żytni chleb na bazie mąki z ziaren żyta uprawianego przez Wojciecha Cejrowskiego. Tradycyjne, rzemieślnicze pieczywo z rodzinnej piekarni. Długotrwały proces fermentacji zakwasu oraz tradycyjny wypiek sprawiają, iż chleb smakuje jak dawniej.
Chleb żytni jest bogatym źródłem błonnika, który stanowi kluczową rolę w zapobiegania otyłości oraz cukrzycy, świetnie reguluje również problemy metaboliczne.
Chleb Kolonialny to cenne źródło składników mineralnych i składników odżywczych (selen, mangan, miedź, żelazo, magnez), witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Z badań specjalistów wynika, że spożywanie chleba żytniego może przynieść korzyści w postaci:
· lepszej kontroli poziomu glukozy we krwi;
· obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi;
· spadku masy ciała wskutek poczucia sytości;
· przeciwdziałania zaparciom;
· ograniczenia ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego, prostaty i piersi.
Wzbogacony nasionami czarnuszki i lnu
W cudowne właściwości czarnuszki wierzyli już nawet faraonowie, wykorzystując olej z tej rośliny dla poprawy zdrowia i urody.
Czarnuszka okazuje się pomocna w profilaktyce i leczeniu takich schorzeń, jak:
· Alergia – działa antyhistaminowo,
· Anemia – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów,
· Nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki, działa silnie antyutleniająco,
· Nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów,
· Kamienie nerkowe – obniża poziom szczawianów w moczu,
· Wrzody żołądka – skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori,
· Cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi i pracę trzustki,
· Astma – poprawia wydolność płuc zwłaszcza u dzieci,
· Zakażenia grzybicze i pasożytnicze – wykazuje skuteczne działanie w przypadku zakażenia tasiemcem, przywrą, owsikami; hamuje rozrost patogenów, w tym Candida Albicans,
· Trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, poparzenia słoneczne, łysienie, łupież – stosowana zewnętrznie poprawia stan skóry i przyśpiesza gojenie się stanów zapalnych,
· Osteoporoza – wspiera procesy pomagające zwiększać gęstość kości,
· Depresja – działa uspokajająco, podnosi odporność na stres.
Siemię lniane - jego właściwości zdrowotne i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby mające dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Nasiona siemienia lnianego to zdecydowanie jedno z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3, zwłaszcza kwasu α-linolenowego (ALA). Tłuszcze te wspierają układ krążenia, zmniejszają stany zapalne, redukują ryzyko miażdżycy oraz zakrzepów, wpływają pozytywnie na pracę mózgu i pamięć, a także chronią przed nowotworami. Oprócz wymienionych związków, w siemieniu lnianym znajdują się również witaminy (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K), a także składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Siemię lniane działa korzystnie na układ pokarmowy. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nasiona te warto włączyć do diety w celu profilaktyki nowotworów, miażdżycy, hipercholesterolemii i chorób serca. Siemię lniane jest również polecane w cukrzycy, ze względu wysokie ilości błonnika, który korzystnie wpływa na gospodarkę glukozy. Nasiona lnu wspierają odchudzanie (dają uczucie sytości). Zawarte w nasionach lnu substancje śluzowe mają działanie osłonowe i ochraniają wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego. Przynoszą ulgę w podrażnieniach lub nieżycie żołądka i jelit. Ponadto, wchłaniają wodę z jelit i stymulują pracę treści pokarmowej w jelitach. Siemię lniane zawiera ogromne ilości błonnika pokarmowego i tym samym działa na perystaltykę jelita, pomagając regulować wypróżnienia.
Waga: 500 g
Składniki: Mąka żytnia typ 580 z upraw Wojciecha Cejrowskiego, siemię lniane (6,7%), woda, mąka pszenna typ 500, drożdże piekarskie, sól kamienna, czarnuszka (0,72%), olej rzepakowy
Składniki alergenne: Gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), orzechy, sezam, soja
Wartość energetyczna: 230 kcal / 100g, 96332 kJ / 100g, 9,2% RWS / 100g