Chleb Żytni Pełnoziarnisty

Chleb żytni ma do 20 proc. mniej kalorii niż wyrób z mąki pszennej i blisko cztery razy więcej błonnika pokarmowego. Posiada niski indeks glikemiczny i spora ilość witamin z grupy B. Wyróżnia go charakterystyczny smak, zapach i konsystencja, a wszystko dzięki użytemu naturalnemu zakwasowi i długiemu procesowi fermentacji.
Jedząc regularnie chleb żytni, dostarczamy organizmowi sporych dawek kwasu foliowego i zapewniamy sobie prawidłowe funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Obniża również poziom cholesterolu. Kwas mlekowy, produkowany przez bakterie podczas tworzenia zakwasu, likwiduje związki mogące prowadzić do rozwoju nowotworu. Chleb żytni wspomaga odchudzanie, ponieważ dobrze wiąże wodę i przyspiesza przemianę materii.
Ziarna słonecznika - są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, są źródłem witamin E, B, A oraz D, jest to cenne źródło antyoksydantów, cynku, żelaza, potasu i wapnia. Wszystkie te składniki są bardzo ważne dla zachowania prawidłowej równowagi organizmu.
Ziarna żyta - jedną z głównych zalet żyta jest wysoka zawartość błonnika. Wspomaga on perystaltykę jelit oraz funkcjonowania całego przewodu pokarmowego. Szczególnie cennymi składnikami błonnika pokarmowego są pentozany, fruktany i β-glukany, oraz ich frakcje rozpuszczalne w wodzie, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Żyto zawiera wiele składników mineralnych takich jak żelazo, sód, potas, wapń, cynk i mangan. Zawiera także dużo witamin z grupy B oraz kwas foliowy. Żyto przyczynia się do budowy mięśni i naczyń krwionośnych, a także obniża poziom złego cholesterolu.
Waga: 600 g
Składniki: Mąka żytnia typ 720, woda, słonecznik, żyto, siemię lniane, mąka pszenna typ 500, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, drożdże piekarskie, miód sztuczny, olej rzepakowy
Składniki alergenne: Gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), orzechy, sezam, soja
Wartość energetyczna: 331 kcal / 100g, 1386 kJ / 100g, 13,2% RWS / 100g