Żur Lecha

Żur Lecha przygotowywany jest na tradycyjnym zakwasie, który produkujemy od blisko 20 lat. Do produkcji używamy naturalnych składników od lokalnych dostawców. Smak i tradycja tymi dwoma słowami kierowaliśmy się podczas przygotowywania dla Was żuru.
Żur Lecha przygotowywany jest według starej receptury, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w rodzinie Lecha.
Żur to jedna z najstarszych polskich zup. Początkowo stanowił głównie podstawę wyżywienia ludzi na terenach wiejskich. Jest to zakwaszona zupa mączna, tradycyjna potrawa wielkanocna, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki. Jest to specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Nazwa żur pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer, co znaczy kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Określenie to przyjęło się na ziemiach polskich ok. XV wieku. Słowem żur określano wówczas potrawy z zakwaszonej mąki.
Żur w Polsce zawsze symbolizował post, podczas którego posiłki ograniczały się do potraw bezmięsnych i stosunkowo nietłustych, takich jak chleb żytni z solą, zupa postna, wodzianka z masłem.
Do każdej butelki żuru dodawana jest zawieszka z przepisem na tradycyjny żur, który od pokoleń towarzyszy rodzinie Lecha.
Od pokoleń niezmienny smak!
Masa netto: 500ml
Składniki: Woda, mąka razowa typ 2000, otręby pszenne, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy.
Wartość energetyczna: 36 kcal / 100g (151 kJ / 100g) 1,4% GDA / 100g
Składnik | Ilość / 100g | % GDA |
Tłuszcz | 0,33 | 0,4 |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,06 | 0,2 |
Węglowodany | 5,96 | 1,8 |
- w tym cukry | 0,29 | 0,3 |
Białko | 1,19 |
2,0 |