logo - piekarnia machela

Strefa wiedzy

Pieczywo prosto z pieca

ODROCZONY ODPIEK



Jest to metoda  wydłużonego rozrostu surowego pieczywa w niskiej temperaturze a następnie powolne i zimne garowanie z jednoczesnym delikatnym i stabilizującym schładzaniem.

Odroczony odpiek, a standardowy - różnice:


Czas rozrostu pieczywa przy procesie odroczonego odpieku trwa około 4 godzin w niskiej temperaturze i następnie jest schładzane, aby zatrzymać pracę drożdży. W standardowym rozrost odbywa się w czasie 15-30 min w dwa razy wyższej temperaturze i bezpośrednio po uzyskaniu pełnego rozrostu należy pieczywo wypiec.

Dzięki tak długiemu procesowi rozrostu pieczywo po wypieku jest bardziej aromatyczne i posiada delikatny miękisz. W praktyce oznacza to 24-godzinną dostępność produktów do wypieku jak również transport wygarowanego ciasta do miejsca odpieku i sprzedaży.

 

Nasi klienci otrzymują ciepłe, świeże pieczywo o chrupiącej skórce, znakomitym aromacie i wydłużonej świeżości, nieporównywalne z mrożonkami.

 

Pod względem składu surowcowego pieczywo z odroczonego odpieku nie różni się niczym od standardowych wypieków.

 

Odroczony odpiek, a pieczywo mrożone:

Pieczywo mrożone ma kilkuletni termin przydatności, w związku z czym zawiera w sobie wiele dodatków antypleśniowych i konserwantów, których podawanie na etykiecie produktu nie jest wymagane!

 

Machela - Proces odroczonego odpieku