logo - piekarnia machela

Strefa wiedzy

Fakty i mity dotyczące pieczywa

Obserwowany obecnie spadek spożycia pieczywa ma z pewnością wiele źródeł, jednak jednym z nich jest pokutujący mit o tuczących właściwościach chleba. U podłoża tego przekonania w większości przypadków leży lansowana przez dr Atkinsa teoria, która stanowi podwaliny popularnej także u nas diety jego autorstwa. Atkins „postawił na głowie" propagowaną przez lekarzy i dietetyków piramidę zdrowego żywienia, w której produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią podstawę dobrze skomponowanej diety. Wg Atkinsa pieczywo można spożywać jedynie sporadycznie i to pod warunkiem wykonywania dodatkowych ćwiczeń fizycznych, najlepiej zatem w ogóle go unikać.

 

Takie podejście kłóci się z wynikami badań prowadzonych w wielu ośrodkach zajmujących się żywieniem człowieka. Dowiedziono bowiem, że pieczywo, zwłaszcza na zakwasie i wyprodukowane z mąki z pełnego przemiału, nie tylko może, ale wręcz powinno być spożywane przez osoby mające kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Posiłek oparty na takim pieczywie zapewnia bowiem na długo uczucie sytości, a proces trawienia jest rozłożony w czasie, czego skutkiem jest utrzymanie stężenia cukru we krwi na stałym, niewygórowanym poziomie, co skutecznie zapobiega zgubnym napadom „wilczego apetytu". Zaleca się spożywanie dziennie przynajmniej pięciu porcji produktów zbożowych, a pieczywo na zakwasie powinno mieć wśród nich swoje stałe miejsce.